Pečená dýně s cibulí a vinným octem

16 / 09 / 2025

Vyzkoušejte letošní první podzimní recept, kde vinný ocet hraje hlavní roli!

 

Ingredience (2 porce):

  • ½ menší dýně Hokkaido
  • 2 červené cibule
  • 3 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř, tymián
  • hrst vlašských ořechů (lehce opražených)
  • trochu sýru s výraznější chutí (např. kozí nebo feta)

 

Postup:

  1. Dýni nakrájej na měsíčky (se slupkou) a dej na plech. Zakápni olivovým olejem, osol, opepři a posyp tymiánem. Peč v troubě na 200 °C asi 25 minut.
  2. Mezitím na pánvi pomalu restuj na proužky nakrájenou cibuli. Jakmile změkne, přidej vinný ocet a med. Nech zredukovat na sirupovitou konzistenci.
  3. Upečenou dýni dej na talíř, přelij cibulovou redukcí, posyp ořechy a sýrem.

 

Výsledkem je sladkokyselá kombinace, kde vinný ocet zvýrazní podzimní chutě dýně a cibule.

Vyzkoušejte hvězdu tohoto receptu

Ocet, se kterým vše chutná lépe

S Bejblovým octem dochutíte jakékoliv jídlo. Snadno s ním připravíte nezapomenutelnou zálivku do salátu, dokonalou marinádu anebo svěží koktejl!

Už jen s jedním shotem Bejblova octu denně, pomáháte svému trávení a mikrobiomu. Střevní mikrobiom, tzv. druhý mozek těla, následně napomáhá vašemu tělu udržovat si silnou imunitu a má pozitivní vliv na spoustu dalších důležitých mechanismů v těle.

Vaří s námi

"Milujem poctivo vyrobené potraviny a ľudí, čo sa do ich výroby pustia, lebo to nie je len tak! Pretože na skutočnú kvalitu sa čaká. Nevznikne za deň. Bejblovy octy sú dôkazom toho, že tradičné remeslo a čas prinášajú výnimočnú chuť, ktorú v bežných octoch nenájdete.”

 

- Nikoleta Kováč Kešelák, @surovadcerka

Objevte další recepty s našimi octy

Naše octy dodají vašim receptům nečekaný šmrnc a grády!