Pečená tekvica s cibuľou a vínnym octom

16 / 09 / 2025

Vyskúšajte tohtoročný prvý jesenný recept, kde vínny ocot hrá hlavnú rolu!

Ingrediencie (2 porcie):

  • ½ menšie tekvica Hokkaido
  • 2 červené cibule
  • 3 lyžice vínneho octu
  • 1 lyžica medu alebo javorového sirupu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, korenie, tymián
  • hrsť vlašských orechov (ľahko opražených)
  • trochu syra s výraznejšou chuťou (napr. kozia alebo feta)

Postup:

  1. Tekvicu nakrájaj na mesiačiky (so šupkou) a daj na plech. Pokvapni olivovým olejom, osol, okore a posyp tymianom. Starostlivosť v rúre na 200 ° C asi 25 minút.
  2. Medzitým na panvici pomaly reštuj na prúžky nakrájanú cibuľu. Akonáhle zmäkne, pridaj vínny ocot a med. Nechaj zredukovať na sirupovitú konzistenciu.
  3. Upečenú tekvicu daj na tanier, prelej cibuľovou redukciou, posyp orechy a syrom.

Výsledkom je sladkokyslá kombinácia, kde vínny ocot zvýrazní jesenné chute tekvice a cibule.

Vyzkoušejte hvězdu tohoto receptu

Ocet, se kterým vše chutná lépe

S Bejblovým octem dochutíte jakékoliv jídlo. Snadno s ním připravíte nezapomenutelnou zálivku do salátu, dokonalou marinádu anebo svěží koktejl!

Už jen s jedním shotem Bejblova octu denně, pomáháte svému trávení a mikrobiomu. Střevní mikrobiom, tzv. druhý mozek těla, následně napomáhá vašemu tělu udržovat si silnou imunitu a má pozitivní vliv na spoustu dalších důležitých mechanismů v těle.

Vaří s námi

"Milujem poctivo vyrobené potraviny a ľudí, čo sa do ich výroby pustia, lebo to nie je len tak! Pretože na skutočnú kvalitu sa čaká. Nevznikne za deň. Bejblovy octy sú dôkazom toho, že tradičné remeslo a čas prinášajú výnimočnú chuť, ktorú v bežných octoch nenájdete.”

 

- Nikoleta Kováč Kešelák, @surovadcerka

Objevte další recepty s našimi octy

Naše octy dodají vašim receptům nečekaný šmrnc a grády!