Francouzská cibulačka s vinným octem

09 / 01 / 2025

Cibulová polévka je zimní klasika, která potěší celou rodinu. Pomalu karamelizovaná cibule v kombinaci s naším vinným octem dodává polévce jemnou svěžest a krásně vyváženou chuť. Krutony se sýrem pak vytvoří křupavou vrstvu, která rozhodně nesmí správné polévce chybět. Ideální volba pro rodinnou večeři – stačí pár ingrediencí a trocha času.

 

Čas na přípravu: 15 min

Doba vaření: 1 hod

 

Ingredience

  • 1 kg cibule (nakrájené na tenké plátky)
  • 50 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce Vinného octa z Bejblovy octárny
  • 1 lžička cukru (volitelné, pro zvýraznění karamelizace)
  • 1 l zeleninového nebo hovězího vývaru
  • 150 ml bílého vína (volitelné)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Bageta nebo chléb na krutony
  • 150 g sýra Gruyère nebo jiného, který se dobře taví

 

Postup

  1. Karamelizace cibule: V hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte cibuli a na mírném plameni ji pomalu restujte, dokud nezíská zlatohnědou barvu (cca 30 minut). Přidejte cukr, pokud chcete zintenzivnit sladkost.
  2. Dochucení octem: Karamelizovanou cibuli zalijte lžící vinného octa a promíchejte. Ocet odlehčí chuť a přidá příjemnou kyselost.
  3. Polévka: Přilijte víno (pokud používáte) a nechte ho odpařit. Poté přidejte vývar a nechte polévku mírně probublávat dalších 20–30 minut. Osolte a opepřete podle chuti.
  4. Krutony/bageta se sýrem: Mezitím nasucho opečte nebo krátce ogrilujte bagetu (můžete nakrájet na kostičky). Poté ji posypte sýrem a vložte pod gril, dokud se sýr neroztaví. 
  5. Podávání: Polévku servírujte do misek, položte na ni opečenou bagetu se sýrem a ihned podávejte.

Dobrou chuť! 😊

Vyzkoušejte hvězdu tohoto receptu