Cibulová polévka je zimní klasika, která potěší celou rodinu. Pomalu karamelizovaná cibule v kombinaci s naším vinným octem dodává polévce jemnou svěžest a krásně vyváženou chuť. Krutony se sýrem pak vytvoří křupavou vrstvu, která rozhodně nesmí správné polévce chybět. Ideální volba pro rodinnou večeři – stačí pár ingrediencí a trocha času.
Čas na přípravu: 15 min
Doba vaření: 1 hod
Ingredience
- 1 kg cibule (nakrájené na tenké plátky)
- 50 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce Vinného octa z Bejblovy octárny
- 1 lžička cukru (volitelné, pro zvýraznění karamelizace)
- 1 l zeleninového nebo hovězího vývaru
- 150 ml bílého vína (volitelné)
- Sůl a pepř podle chuti
- Bageta nebo chléb na krutony
- 150 g sýra Gruyère nebo jiného, který se dobře taví
Postup
- Karamelizace cibule: V hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte cibuli a na mírném plameni ji pomalu restujte, dokud nezíská zlatohnědou barvu (cca 30 minut). Přidejte cukr, pokud chcete zintenzivnit sladkost.
- Dochucení octem: Karamelizovanou cibuli zalijte lžící vinného octa a promíchejte. Ocet odlehčí chuť a přidá příjemnou kyselost.
- Polévka: Přilijte víno (pokud používáte) a nechte ho odpařit. Poté přidejte vývar a nechte polévku mírně probublávat dalších 20–30 minut. Osolte a opepřete podle chuti.
- Krutony/bageta se sýrem: Mezitím nasucho opečte nebo krátce ogrilujte bagetu (můžete nakrájet na kostičky). Poté ji posypte sýrem a vložte pod gril, dokud se sýr neroztaví.
- Podávání: Polévku servírujte do misek, položte na ni opečenou bagetu se sýrem a ihned podávejte.
Dobrou chuť! 😊